ianuarie 21, 2013

Meditaţiile - pro şi contra

Un subiect controversat reprezintă de mult timp meditațiile. Acestea se constituie sub forma unor lecții private contra cost, mai mult sau mai puțin necesare pentru școlarul tău.
Există elevi care sunt nesiguri pe ei și cer meditațiile, există părinți care cred că fără ele nu se poate reuși, există un decalaj real intre ceea ce știe si ceea ce ar trebui să știe școlarul, există profesori care profită de această modă.
Școlarul conștiincios, dar timid, are nevoie de o confirmare permanentă a propriei valori. În general, el nu are nevoie de pregătire suplimentară privată pentru că se descurcă foarte bine singur, dar nu are siguranța de sine. Va solicita singur ajutorul și se va simți mult mai stăpân pe el pentru că are nevoie de o ghidare în ceea ce privește modalitatea de învățare.
Sunt, apoi, părinții care cred necesare meditațiile. Aceștia se tem că școlarul nu a dobândit suficiente cunoștințe în orele de curs, că nu este bine pregătit și, ca urmare, nu va face față viitorului examen. Moda este mai puternică în pragul bacalaureatului, pentru că liceanul pare preocupat de orice altceva in afară de școală. Dar, mai ales în cazul unui licean, părintele trebuie să țină cont de dorința sa de a face sau nu meditații. Trimis cu forța la niște ore pe care le consideră de prisos, pentru că el crede că poate să învețe singur, este o pierdere sigură de bani și de timp.
Școlarul cu nevoi reale de recuperare este acela care din motive obiective sau subiective a rămas în urmă și îi este greu să recupereze singur materia neparcursă. Ajutorul este absolut necesar, dar aici intervin mai multe nuanțe: fie părintele, preocupat de alte probleme, nu observă, fie dascălul care atrage atenția este suspectat că dorește să mediteze el școlarul, fie dificultățile financiare nu permit acordarea unui ajutor în studiu. Totuși, trebuie să găsești o soluție pentru a-ți ajuta copilul. Util ar fi să îi urmărești activitatea încă din primele zile de școală:
  • încurajează-l să îți povestească ce face la școală
  • întreabă-l dacă are lecții
  • explică-i ce nu înțelege sau apelează la cineva care se pricepe dacă problemele la mate te depășesc
  • calculatorul este folositor nu doar ca să te joci
  • fii alături de el pentru că este important să te simtă aproape și să aibă încredere în tine

Îndelung dezbătută și criticată este situația în care profesorul de la clasă “obligă” elevul să facă meditații cu el. Se presupune că elevul primește note foarte mici care se îmbunătățesc simțitor dacă el este meditat de o anumită persoană. Deși zvonistica în această direcție este foarte amplă, nu am auzit de vreo reclamație sau o măsură concretă. Bineînțeles părintele se ascunde la umbra scuzei că școlarul ar fi persecutat.
Câteva indicii pentru a identifica relele intenții ar fi diferențele mari între notele la scris și cele la oral, insistența profesorului că școlarul să fie meditat și oferirea ajutorului personal în acest scop. Urmărește atent semnele pentru că granițele sunt relative fine. Dacă ai dubii, cere încă o părere. Nu-ți fie teamă să îți susții copilul. O atitudine civică responsabilă nu strică. Dar înainte de a acuza fă-ți datoria de părinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu